Online lessen zelfverdediging

Les 11: Introductie tot klauwen

Over deze video:

In deze les leer je een ander instinctief wapen toe te passen voor zelfverdediging: het klauwen. Dit doen we eigenlijk alleen als de ‘open hand’ methode geen optie is.

Meer informatie over het klauwen? Bekijk Senshido, zij passen dit concept toe met hun ‘Shredder’.

 

 

 NB:

Het belangrijkste (en moeilijkste) aan het klauwen is om de ander constant gedesoriënteerd te houden. Doe dit door constant de aanvaller in het gezicht te raken met korte en snelle bewegingen. Bij elke beweging klauw je de ogen, neus of oren, waardoor de aanvaller steeds een andere pijnprikkel krijgt te verwerken. Als je dit snel en heftig genoeg doet, dan blijft de ander gedesoriënteerd waardoor hij geen effectieve tegenaanval kan inzetten.

Daarnaast is het belangrijk om de ander dichtbij je te houden: het liefst zelfs zijn hoofd tegen je borst aan. Zo kan je namelijk makkelijker kracht zetten (denk maar aan het openen van een jampot). Als laatste moet je ten alle tijde een anker plaatsen, om te voorkomen dat de ander weg kan bewegen en zo kan ontsnappen. Staand is dit niet heel erg, omdat je in dit geval simpelweg over kan stappen op de ‘open hand’ methode. Op de grond is dit echter niet altijd mogelijk (zie les 16), leer jezelf daarom nu alvast aan om een stevig anker te plaatsen!