Online lessen zelfverdediging

Les 2: Voorkomen, gevaarherkenning & uitstraling

Over deze video:

In deze les leer je vervelende situaties te voorkomen door te letten op je eigen uitstraling. Daarnaast leer je verschillende soorten aanvallers te herkennen.

Probeer na het bekijken van de les ook de gratis online trainer voor gevaarherkenning uit, en bekijk video’s over ‘Pre-Incident Indicators’!

 

 

NB:

Veel van de punten in deze les over gevaarherkenning kunnen vanzelfsprekend overkomen. Echter is het weten van dit soort waarschuwingssignalen niet goed genoeg: je moet er actief op letten. Probeer daarom de volgende 3 weken actief te letten op de waarschuwingssignalen die in deze les zijn besproken. Hierdoor wordt opletten een gewoonte en hoef je niet meer bewust te letten op je omgeving. Dit principe wordt ook uitgelegd in deze video.

 

Let erop dat een aanval kan voortkomen uit een combinatie van emotioneel en instrumenteel geweld: bijvoorbeeld een overvaller die zelf in paniek raakt en daardoor geweld gebruikt.

Ook kan ik aanraden om een afspraak te maken met je partner (en andere mensen waar je vaak mee omgaat) voor als je te maken hebt met agressie of geweld. Spreek af wie bij nood weg zal rennen en 1-1-2 zal bellen; op deze manier weet je zeker dat er hulp zal komen! Degene die 1-1-2 belt kan ook omstanders mobiliseren om zo met een groep in te grijpen.

 

Een lijst met andere tips:

 • Doe in de auto alle deuren op slot – een aanvaller moet niet zomaar in kunnen stappen!
 • In de meeste situaties is het gepast om een armlengte afstand te houden tot andere mensen. Pas deze vuistregel ook toe op de afstand tot een auto.
 • Loop niet tussen een groep door, maar loop buitenom. Dit is extra belangrijk als de mensen in de groep dronken zijn.
 • Als jij je ongemakkelijk voelt omdat iemand te dichtbij achter je loopt (of je achtervolgt), kijk dan om en maak oogcontact om non-verbaal duidelijk te maken dat de ander te dichtbij is. Mocht dit niet werken, vergroot dan de afstand en plaats een object (bijv. een fietsenrek) tussen jou en de ander.
 • Heb je het idee dat iemand je achtervolgt? Ga niet naar huis, maar naar een café, een winkel, de politie of bel aan bij de buren.
 • Zorg ook thuis voor een veilige situatie: doe deuren op slot en ramen buiten zicht dicht. Bekijk ook de preventietips van de politie.
 • Laat niet zomaar iemand binnen. Bekijk ook de preventietips van de politie.
 • Houd een zaklamp en telefoon naast je bed. Dit is natuurlijke om meerdere redenen handig, maar wat zelfverdediging betreft kan de zaklamp gebruikt worden om een inbreker tijdelijk mee te verblinden.
 • Als iemand jou belt, geef dan geen persoonlijke informatie weg. Het is aan de telefoon niet mogelijk te controleren of de ander wel is wie hij beweert te zijn.
 • Heb je voor je werk een naamkaart? Doe hem na je werk meteen af!
 • Wissel telefoonnummers uit met je buren, en spreek af elkaar te bellen als je iets verdachts ziet of hoort.
 • Wees je altijd bewust van de uitwegen. Waar zijn de nooduitgangen in een gebouw, waar is de receptie? Hoe maak je in de auto een gordel los, haal je het slot van de deur en open je de deur?
 • Heb je iets vast? Wees bereid om het te laten vallen om een barrière te plaatsen en harder weg te kunnen rennen.
 • Ga NOOIT met de aanvaller mee naar een andere locatie, want de aanvaller zal je brengen naar een plek waar hij alleen maar meer macht over je heeft en ongestoord zijn gang kan gaan.

 

Bekijk ook dit diagram over de soorten geweldplegers:

type geweldplegers