Online lessen zelfverdediging

Les 25: Omgaan met een overval

Over deze video:

In deze les leer je om te gaan met een overval. Als de ander je portemonnee wil: gooi hem dan en ren weg. Laat eerst je portemonnee (of gehele tas) zien, en zeg “Dit is alles dat ik heb!”. Als wegrennen echter geen optie is, en de ander je lichaam of leven wil; dan zal je moeten vechten om weg te kunnen rennen.

In deze les zijn er oefeningen waarbij we elkaar raken met de stootkussens, zodat we leren mikken en omgaan met chaos – het is dus niet de bedoeling om hard te slaan! Doe voorzichtig en begin dergelijke oefeningen door af te spreken hoe hard je elkaar kan raken.

 

 

 

NB:

Als je te maken hebt met een overval, en niet weg kan, probeer dan kalm te blijven door niet naar de ander te kijken. Kijk naar de grond; zo blijf je makkelijker kalm en verklein je de kans dat je de aanvaller bang maakt. Dit is belangrijk, want ook een instrumentele aanvaller kan in paniek raken, en dat vergroot de kans dat hij geweld gebruikt.

Gedraag je onderdanig, en zeg hardop wat je doet. Als je je portemonnee pakt, zeg dan “Ik pak nu mijn portemonnee.” Mocht de ander een wapen hebben, benoem dit dan: “Je hebt een mes! Ik doe wat je zegt.” Het is belangrijk voor de aanvaller dat hij weet dat jij zijn wapen hebt gezien. Dit verkleint de kans dat hij met het wapen begint te zwaaien om ervoor te zorgen dat je het wapen gezien hebt.

Een zeer belangrijke regel: blokkeer nooit de uitgang van een dief of overvaller! Dit soort criminelen vinden het vooral belangrijk om weg te kunnen komen. Als jij hun uitgang blokkeert, dan vergroot je de kans aanzienlijk dat ze geweld gebruiken om een uitweg te forceren.

 

In het uitzonderlijk gevaarlijke geval dat je én te maken hebt met een mes op je keel, én een aanvaller die je lichaam of level wil, én je niet weg kan rennen, én je geen kans krijgt om toe te slaan: doe dan alsof je meewerkt en alles zal doen wat hij zegt. Overweeg om hierna subtiel je handen tussen het mes en je keel te plaatsen, en het mes weg te duwen om zo de ruimte te creëren om toe te kunnen slaan en weg te rennen. Dit is natuurlijk risicovol, maar afhankelijk van het alternatief misschien wel je beste optie.

 

Als de aanvaller je portemonnee of tas heeft, dan zal je enkele stappen moeten ondernemen om de gevolgen te beperken. Blokkeer alle passen en je simkaart, geef je ID op als gestolen en overweeg om de sloten in je huis te vervangen.

 

Een herhaling van de 5 regels voor de ‘aanvaller’:

  1. Houd het veilig!
  2. Train de verdediger (om te winnen)
  3. Rustig opbouwen
  4. Blijf aanvallen (tot je bent uitgeschakeld)
  5. Reageer realistisch op een tegenaanval