Online lessen zelfverdediging

Les 29: Moreel (juridisch) en mentaal sterk staan

Over deze video:

In deze les ontvang je advies voor je moreel en mentaal welzijn. Hierbij is het vooral belangrijk om juridisch sterk te staan door aangifte te doen, en om je mentaal welzijn te vergroten door te groeien van de ervaring.

 

 

NB:

Luchtmacht piloten die een ‘eject’ hebben moeten toepassen om uit het vliegtuig te springen houden hier vaak een trauma aan over. Om ooit weer te kunnen vliegen, moeten dergelijke piloten hun angst overwinnen. Hier hebben sommigen enige tijd voor nodig, maar het blijkt dat het helpt om hier vooral niet te lang mee te wachten. Als de piloot na een trauma maandenlang niet gevlogen heeft, dan wordt het namelijk een stuk lastiger om zijn angst te overwinnen.

Neem dit mee mocht je zelf een vervelende situatie meemaken. Neem je tijd om de ervaring te verwerken, maar probeer wel je dagelijks leven weer op te pakken. Doe dit door al snel de kleinere dingen, zoals bijvoorbeeld het huishouden of de boodschappen te doen, en het zo stapsgewijs op te bouwen.

 

Onthoud dat een gewelddadige ervaring voor iedereen anders zal zijn: sommigen zullen er veel last van hebben, anderen totaal niet. Probeer daarom vooral zelf te bepalen wat je moet doen om je goed te voelen, bijvoorbeeld door even rust te nemen, met vrienden te praten, terug te denken aan de ervaring of een psycholoog raad te plegen. Afleiding in de vorm van misbruik, bijvoorbeeld alcoholmisbruik, is sterk af te raden omdat het je niet helpt de ervaring te verwerken, laat staan door de ervaring te groeien.