Online lessen zelfverdediging

Les 3: Deëscalatie door non-verbale communicatie

Over deze video:

In deze les leer je om emotionele agressie met behulp van non-verbale communicatie te deëscaleren. Onthoud dat je niet altijd hoeft te deëscaleren: je kan ook weglopen. Pas echter op en draai niet je rug naar de ander toe: loop op zo’n manier weg dat je hem (en zijn vrienden) in de gaten kan blijven houden!

 

 

 

NB:

Deëscalatie is vooral bedoeld tegen emotionele agressie. Bij instrumentele agressie, zoals bij een beroving, is de-escalatie niet altijd verstandig.

 

In het bijzonder voor vrouwen: Als een man vervelend gedrag vertoont: niet glimlachen, niet lachen om zijn grappen en ook niet op een andere manier onderdanig gedrag vertonen. Het op deze manier ontmoedigen van vervelend gedrag zal veel mannen afschrikken. Als dit niet genoeg is, laat dan eenmaal duidelijk weten hoe het zit (“Ik heb geen interesse”): veel mannen zijn niet gevoelig voor subtiele hints, en prefereren duidelijke taal.

Laat weten dat je geen interesse hebt, benoem het gedrag van de ander en laat weten dat je er last van hebt. Dit zeg je duidelijk, en met een neutrale toon (dus niet boos, angstig of geïrriteerd).

Mocht je de aandacht of hulp willen hebben van je omgeving, roep dan “Nee, ik ken je niet!” Als omstanders eenmaal doorhebben dat de ander niet je vriendje is, zullen ze eerder geneigd zijn te helpen. Mocht je dringend hulp nodig hebben, wijs dan één iemand aan en zeg specifiek wat hij moet doen (bijv. 112 bellen voor de politie).