Online lessen zelfverdediging

Les 5: Commanderen: de laatste mogelijkheid om te voorkomen

Over deze video:

In deze les leer je commanderen: dit is de laatste mogelijkheid om een gewelddadig conflict te voorkomen. Veel mensen vinden het moeilijk om zo hard mogelijk te schreeuwen, en houden zich in. Dit is begrijpelijk, maar toch is het belangrijk om het commanderen te oefenen: het kan namelijk onnodig geweld voorkomen!

De effectiviteit van het commanderen is onder andere aangetoond door oorlog, waarbij in veel gevallen de partij die de meeste herrie maakt de andere partij doet afschrikken en terugtrekken. De eerste vuurwapens, zoals het musket, waren op veel gebieden inferieur aan een pijl & boog. Echter bleek een musket toch effectiever te zijn dan een pijl & boog dankzij het psychologisch effect van een vuurwapen. Onderschat de impact van veel herrie maken tijdens een gevecht dus niet!

 

 

 

NB:

Als jij  “STOP ACHTERUIT” schreeuwt en de ander loopt nog steeds op je af, dan is het gevecht eigenlijk al begonnen. Wacht in dit geval niet af totdat de ander je aanvalt, maar ren meteen weg, of sla meteen toe.