Online lessen zelfverdediging

Les 7: Introductie ‘open hand’ methode

Over deze video:

In deze les wordt de ‘open hand’ methode geïntroduceerd. Je leert in een korte tijd snel en hard te slaan, om zo een aanvaller uit te kunnen schakelen.

Meer informatie over de ‘open hand’ methode? Bekijk Explosive Self Defence System (ESDS) van de IPDTA!

 

 

 

NB:

Het is normaal om de volgende dag spierpijn te hebben. Wees vooral trots op jezelf als je ook spierpijn hebt in je rug: want dan heb je je hele lichaam gebruikt om te slaan!

Het wordt in de video meerdere malen gezegd, maar let er echt op dat je met je hele hand tegelijk het stootkussen raakt! Hoe groter de oppervlakte van je hand waar je een aanvaller mee raakt, hoe kleiner de kans dat er iets breekt (bij jou of de aanvaller) en hoe groter de kans dat je hem uitschakelt.

 

Om een populaire vraag te beantwoorden: ja, je kan even hard slaan met open hand als met een gesloten vuist. Een onderzoek van de universiteit van Utah heeft dit zelfs wetenschappelijk kunnen aantonen.
Sterker nog, ons eigen onderzoek toont aan dat een klap met een open hand effectiever is dan een vuist:

 

De reden waarom we 2 stootkussens enigszins uit elkaar houden bij dit soort oefeningen, is zodat je gedwongen wordt om bij elke stoot in te draaien, waardoor je de beweging correct leert.

Een ander veel gestelde vraag is of de ‘open hand’ methode ook goed werkt als de aanvaller een bril op heeft. Het antwoord is ja: het effect blijft hetzelfde, want de bril schiet door de klap vanzelf weg. Wel is er een grotere kans op een snee.