Online lessen zelfverdediging

Les 8: Verbeteringen voor ‘open hand’ methode

Over deze video:

In deze les leer je de ‘open hand’ methode op een betere manier toe te passen. Dit doen we allereerst door de eerste aanval direct uit te voeren, waardoor de ander de aanval niet ziet aankomen. Door de aanval direct uit te voeren is het mogelijk om de stootkussens 4 keer in 1 seconde te slaan: blijf oefenen totdat je in ieder geval 3 keer in 1 seconde kan slaan.

Deze les is ontzettend belangrijk, omdat je zo leert om hard en snel te slaan. Als je het goed doet dan kan je op deze manier een aanvaller overrompelen, waardoor je hem dwingt zichzelf te verdedigen. Hierdoor stopt hij met zijn aanval, en dit geeft jou de kans om weg te rennen. Bovendien is er een grote kans dat je de aanvaller tegen de grond (of zelfs KO) weet te slaan, waardoor je meer tijd hebt om weg te rennen.

 

 

 

NB:

Coach jezelf door in je gedachten jezelf te vertellen wat je moet doen, bijvoorbeeld “open houding, handen omhoog” of “ren weg!”. Door jezelf te vertellen wat je moet doen, ga je effectiever om met de situatie.

Dit concept kan je uitbreiden door een ‘trigger word’ aan te leren: een woord die je in gedachte jezelf kan vertellen waarna je een knop omschakelt. Veel mensen trainen door “SLAAN!” of “BOEM!” in gedachte te zeggen alvorens hard op de stootkussens te slaan. Mocht het ooit nodig zijn om een aanvaller met de ‘open hand’ methode uit te schakelen, dan kan je dankzij je ‘trigger word’ snel omschakelen en de aanvaller met volle kracht in het gezicht raken.

 

Als je zeker weet dat iemand op het punt staat jou aan te vallen, dan mag je in dit geval preventief toeslaan om jezelf te verdedigen. Preventief toeslaan is een zeer effectieve tactiek omdat je het initiatief van de aanvaller overneemt en hem zo dwingt op jou te reageren. Hierdoor heb je meer tijd en ruimte in het gevecht om de aanvaller uit te schakelen en weg te rennen. Uiteraard zal je goed moeten kunnen verwoorden waarom het nodig was om als eerste toe te slaan, en waarom er geen alternatief voor geweld was (zie les 29).

 

Om een populaire vraag te beantwoorden: ja, je kan even hard slaan met open hand als met een gesloten vuist. Een onderzoek van de universiteit van Utah heeft dit zelfs wetenschappelijk kunnen aantonen.
Sterker nog, ons eigen onderzoek toont aan dat een klap met een open hand effectiever is dan een vuist: