Online lessen zelfverdediging

Les 9: Oefeningen om de ‘open hand’ methode toe te passen

Over deze video:

In deze les combineren we in een aantal oefeningen de schrikreactie met de ‘open hand’ methode. Het doel is om na je schrikreactie zo snel mogelijk te kunnen reageren met de ‘open hand’ methode!

 

 

 

NB:

Als het heel goed gaat, dan kan je een variatie op de 3e oefening proberen. Nu klapt de aanvaller niet meer met de stootkussens tegen elkaar aan als signaal dat de verdediger de ogen open mag doen. In plaats daarvan slaat de aanvaller de verdediger voorzichtig op het hoofd: dit is het signaal waarna de verdediger de ogen open doet en zich verdedigt.

Let erop dat deze stoot op het hoofd hard genoeg moet zijn om vervelend te zijn, maar niet zo hard dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. Hierna valt de aanvaller opnieuw aan, en nu harder. De verdediger past de schrikreactie toe om deze tweede stoot te stoppen, en geeft hierna 4 stoten op de stootkussens met de ‘open hand’ methode. Het doel van deze oefening is om snel te leren reageren in het geval je op je hoofd bent geraakt.

 

Het doel van deze les is om te leren snel te reageren met een effectieve tegenaanval. Snel en hard slaan blijft dus ontzettend belangrijk! Sla daarom nog steeds op beide stootkussens (en niet alleen op 1 van de 2), zodat je gedwongen wordt je hele lichaam te gebruiken bij elke stoot. In latere lessen leer je om op het hoofd te mikken, maar voor nu ligt de nadruk op snel en hard slaan!